Anja Gustafsson

Mitt namn är Anja Tellervo Gustafsson född Ruuskanen 5.2.1944 i Siilinjärvi. Jag har gått i skola i Riihimäki och i Helsingfors. I Helsingfors universitet tog jag min filosofie kandidatexamen med huvudämnet Finlands historia och biämnena allmän historia och konsthistoria.

Yrkesvalet följde inte studierna. Mitt yrkesliv har innehållit informationsteknik och kommunikation. Mina två första fackböcker handlade om beskattning. Efter pensioneringen flyttade min man och jag till Tenala i Ekenäs. Medan jag bekantade mig med min nya hemort och dess historia, tändes gnistan att skriva en ny fackbok. BokenTenala gamla byar. Glimtar ur byarnas och gårdarnas historia” blev till. Med tanke på läsekretsen utgavs boken på svenska fastän jag annars skriver på finska. Boken beskriver före detta Tenala sockens byars och gårdars historia och den är avsedd för alla som är intresserade av sin hembygd, men också för utsocknes, t.ex. släktforskare, med kontakter till Tenala. Boken innehåller information om lägenheternas och fastigheternas ägoförhållanden allt från medeltiden till 1800-talet och mer i detalj under perioden 1860 – 1960.

Ekenäs och dess omgivning gav mig inspiration att skriva min första deckare. Antiikkilipasto” utgavs på våren 2008. En stor del av bokens händelser utspelar sig i Ekenäs. Med Ekenäs som scen för händelserna kom boken också att beskriva den finlandssvenska miljön och atmosfären, något som kanske inte är så vanligt i andra deckare.

Allt sedan barn har jag varit intresserad av konst och historia. Därför är det naturligt för mig att ha med dessa ämnen i mitt skrivande. På det sättet hoppas jag kunna skapa en annorlunda atmosfär som skiljer mina böcker från andra deckare. Dessutom känns det angenämt att skildra vackra föremål och miljöer. Jag vill skriva mina deckare i Agatha Christies och Maria Langs anda. Förutom mig finns det säkert andra läsare som fortfarande vill läsa traditionella nyckeldeckare. Böcker som gör läsaren på gott humör.
I min nästa deckare är en ännu större del av händelserna förlagda till Ekenäs. Mansikkatyttö kom ut hösten 2009. Bokens namn syftar på en tavla. Bildkonsten har en central roll i den här deckaren.

Jag är medlem i Finlands facklitterära författare r.f. Jag har gått en skrivarkurs, arrangerad av Helsingfors universitets fortbildningscentral.

Hon har också skrivit:

Uranaiset : jännitysromaani 2011

<-Tillbaka